Det finns flera olika fakturatjänster att använda när du handlar online idag. Oftast kan du välja om du vill betala hela beloppet direkt eller om du vill dela upp betalningen. Att dela upp betalningen kan vara smidigt ibland, men för att veta att du får en bra deal på ditt köp gäller det att ha koll på villkoren.

Här jämför vi några av de vanligaste svenska fakturalösningarna i svensk e-handel. I tabellen nedan har vi utgått från ett köp på 10 000 kr som delbetalas över 12 månader. I texten som följer kan du läsa mer om varje fakturatjänst.

Faktura Uppläggn. Admin. avgift Kreditkostn. Effektiv ränta
Klarna 149 kr 29 kr/mån. 497 kr 9,4 %
Qliro 295 kr 29 kr/mån. 643 kr 12,31 %
Resurs Bank 295 kr 29 kr/mån. 643 kr 12,31 %
Collector Bank 295 kr 29 kr/mån. 643 kr 12,31 %
Svea Ekonomi 395 kr 35 kr/mån. 815 kr 6,4 %
Kvinna som shoppar på nätet
Ha koll på kostnaderna när du väljer att delbetala ditt köp på faktura.

Klarna

Nästan hälften av alla onlineköp i Sverige görs genom Klarna. Klarna grundades 2005 i Stockholm och finns nu som betalningsalternativ hos över 170 000 handlare i totalt 14 länder. Klarna faktura erbjuds i skrivande stund till över 60 miljoner slutkonsumenter.

Alternativ för Klarna faktura:

Köp nu, betala sen: få hem varan först och betala när du provat den.

Kostnader och villkor: 0 kr i fakturaavgift, betalning sker inom 14 dagar. Du kan välja att flytta fram förfallodatum mot en avgift.

Betala direkt: du betalar direkt i butiken där du genomför köpet.

Kostnader och villkor: betalningen dras automatiskt från ditt konto när varan skickas. Ingen extra avgift tillkommer.

Månadsfaktura: samla och delbetala alla dina köp på en månadsfaktura.

Kostnader och villkor: alla köp samlas på samma månadsfaktura till en kostnad av 29 kr per faktura. Varje månadsfaktura ska betalas inom 13 dagar.

Exempel: Klarna delbetalning 12 månader

Din gamla laptop hänger inte riktigt med längre och du har nu hittat en MacBook Air till salu för 10 000 kr hos en nätbutik som är ansluten till Klarna. Du väljer att utföra köpet genom Klarnas delbetalningskonto och tänker betala tillbaka allt på ett år.

Du betalar 149 kr i uppläggningsavgift och en administrativ avgift på 29 kr per månad. Totalt skall du betala 875 kr till Klarna varje månad vilket blir 10 497 kr utslaget på ett helt år. Total kreditkostnad för att använda delbetalning genom Klarna blir 497 kr och den effektiva räntan landar på 9,4 %.

Qliro

Qliro är ett kreditmarknadsbolag som grundades i Sverige 2014 och som står under Finansinspektionens tillsyn. Idag har företaget tre miljoner kunder i norden och man erbjuder smidiga betalningsmetoder för onlineköp.

Alternativ för Qliro faktura:

Qliro faktura: betala inom 14 dagar från att din vara skickas till dig från butik.

Kostnader och villkor: du har möjlighet att flytta fram förfallodatumet tio dagar vid retur.

Du har även möjlighet att ansöka om att omvandla ditt fakturaköp till att använda Qliro Konto för en mer flexibel delbetalning.

Qliro delbetalning: dela upp betalningen på upp till 36 månader.

Kostnader och villkor: välj att dela upp din betalning på 3, 6, 12 eller 36 månader med en uppläggningsavgift på 295 kr och administrationsavgift på 29 kr. Den effektiva räntan på 12 månader är 12,31 %. Du kan välja att betala lite mindre en månad, då görs betalningen om till Qliro konto.

Qliro konto: betala minst 1/24 av kreditutrymmet varje månad, men alltid minst 50 kr.

Kostnader och villkor: Uppläggningsavgift 0 kr och administrationsavgift 29 kr. Rörlig ränta 19,90 % och en effektiv ränta som motsvarar 29,38 %.

Köp nu, betala sen: köpet dyker upp på din månadsfaktura.Kostnader och villkor: betala som en vanlig faktura eller välj att delbetala med Qliro konto.

Exempel: Qliro delbetalning 12 månader

Åter igen är du på jakt efter en ny laptop och du är fortfarande intresserad av en MacBook Air för 10 000 kr. Du har nu hittat en annan nätbutik som säljer en MacBook Air fast denna butik använder Qliros betalningslösningar.

Precis som med Klarna kan du välja att betala av allt direkt eller att dela upp betalningen genom tjänsterna Qliro Delbetalning samt Qliro Konto. I detta fall är du intresserad av Qliro Delbetalning och vill likt exemplet med Klarna betala tillbaka allt inom 1 år.

När du använder dig av Qliro Delbetalning för detta köp betalar du 295 kr i uppläggningsavgift och 29 kr i månatlig administrationsavgift. Du betalar 888 kr i månaden och totalsumman utslaget på ett år blir 10 643 kr, det vill säga en total kreditkostnad på 643 kronor. Effektiv ränta landar på 12,31 %.

Resurs Bank

År 1985 var Resurs Bank först i Sverige med att erbjuda räntefri finansiering vid köp. Idag har koncernen över 5,7 miljoner kunder i hela norden som använder tjänster inom privatlån, delbetalning, kreditkort och försäkringar. Hundratals e-handelsföretag erbjuder Resurs som betalningslösning.

Alternativ för Resurs Bank faktura

Faktura: betala via traditionell faktura

Kostnader och villkor: inga extra kostnader tillkommer om du betalar i tid. Dröjsmålsränta och förseningsavgift tillkommer vid försenad eller utebliven betalning.

Delbetalning: delbetala räntefritt i upp till 12 månader.Kostnader och villkor: uppläggningsavgift på 0 – 295 kr beroende på belopp och löptid. Aviavgift på 29 kronor per månad. Du kan även välja att delbetala i 24, 48 eller 72 månader, dock med ränta.

Exempel: Resurs Bank delbetalning 12 månader

Du har råkat snubbla in på NetOnNet som säljer en MacBook Air för 10 000 kr och erbjuder delbetalning via Resurs Bank faktura.

Då du tänkt betala tillbaka allt inom ett år så är dina delbetalningar räntefria. Du betalar en uppläggningsavgift på 295 kr och därefter 29 kr per månad i administrationsavgift. Månadsbetalningen landar på 863 kr och total återbetalning blir 10 643 kronor utslaget på ett år. Total kreditkostnad blir 643 kr och effektiv ränta landar på 11,35 %.

Collector Bank

Collector är en bank som även erbjuder digitala finansprodukter och betalningslösningar. Via tjänsten Collector Checkout kan konsumenter betala för sina köp i e-butiker genom bland annat faktura och delbetalning.

Alternativ för Collector faktura

Collector faktura: samla alla köp på samma faktura med lång förfallotid.

Kostnader och villkor: upp till 60 dagars kredit (snittkrediten är på 45 dagar) och möjlighet att delbetala i upp till 36 månader genom tjänsten Collector konto. Förseningsavgift ligger på 60 kr i fast belopp samt en rörlig dröjsmålsränta på 2 %. Månatlig aviseringsavgift ligger på 29 kr. Vid ett exempelköp på 10 000 kr uppdelat på 24 månader är den effektiva räntan 28,5 %.

Exempel: Collector delbetalning 12 månader

Exemplet är det samma – du är fortfarande intresserad av en MacBook Air. Denna gång är det delbetalning via Collector som erbjuds.

För delbetalning inom ett år erbjuder Collector delbetalning utan nominell ränta. Det du betalar blir således en uppläggningsavgift på 295 kr samt 29 kr i aviavgift per månad. Likt exemplet med Qliro så betalar du 888 kr i månaden och totalsumman utslaget på ett år blir 10 643 kr, med andra ord en total kreditkostnad på 643 kronor. Effektiv ränta blir även i detta fall 12,31 %.

Svea Ekonomi

Koncernen Svea Ekonomi driver finansiell verksamhet tillsammans med 2 000 anställda i flera länder i Europa med över 30 års erfarenhet. Förutom fakturabetalningar kan Svea erbjuda enkla betalningar via Swish eller direkt banköverföring.

Alternativ för Svea Ekonomi faktura

Faktura: få en faktura via mejl eller post

Kostnader och villkor: inga extra kostnader tillkommer om du betalar i tid. Dröjsmålsränta 2 % och 60 kr i påminnelseavgift samt 180 kr inkassokrav.

Delbetalning: delbetala räntefritt på belopp upp till 50 000 kr

Kostnader och villkor: uppläggningsavgift på 95 – 495 kr beroende på belopp och löptid. Aviavgift på 35 kronor per månad. Dröjsmålsränta 2 % och 60 kr i påminnelseavgift samt 180 kr i inkassoavgift vid utebliven betalning.

Exempel: Svea Ekonomi delbetalning 12 månader

Exemplet är det samma – du är fortfarande intresserad av en MacBook Air. Butiken denna gång erbjuder Svea Ekonomi faktura.

För delbetalning inom ett år och till maximalt 50 000 kr erbjuder Svea Ekonomi räntefri delbetalning. Du betalar en uppläggningsavgift på 395 kr och därefter en månatlig aviavgift på 35 kr. Du betalar 868 kr i månaden och slutgiltig inbetald summar landar på 10 815 kr, vilket motsvarar en total kreditkostnad på 815 kr. Effektiv ränta landar på 16,4 %.