Att byta bank kan kan vara ett utmärkt sätt att få ner sina månadskostnader. Många tror att det är krångligt och drar sig för att byta bank. Men det behöver inte vara särskilt svårt. Det mesta som behöver göras sköts av den nya bank som du blir kund hos i samband med bytet. Exempelvis hjälper den nya banken dig med att stänga ner gamla konton och att föra över pengar från dessa konton till dina nya konton hos den nya banken.

Det finns dock några saker du behöver tänka på innan du byter bank, exempelvis är det bra att ha koll på vilka konton och lån du har. Dessutom behöver du meddela ditt nya lönekonto till din arbetsgivare.

För att hitta den bank som är bäst för dig gäller det att fundera på vilka tjänster du har behov av och undersöka vilken bank som erbjuder bäst pris på just dessa tjänster.

En våg med pengar på ena sidan och ett hus på andra.
Spara pengar genom att byta bank.

Så byter du bank

När du väl har hittat den bank du vill byta till brukar det inte vara särskilt svårt att genomföra bytet. Undersök alltid de nya kontovillkoren och priserna innan du tecknar avtal. Skriv under en fullmakt så att den nya banken kan överföra dina pengar från den gamla banken till den nya och stänga dina betalningskonton i den gamla banken.

Många banker erbjuder helhetskoncept som innebär att du får ett rabatterat pris om du samlar alla dina tjänster hos banken. Det kan kallas för plus-kund, nyckel-kund eller något liknande. Fråga gärna efter detta om banken inte själv föreslår det.

Fördelar med att byta bank

Det finns många anledningar att byta bank. Ofta handlar det om att få ner kostnaderna för bolån eller andra lån genom att byta till en bank med bättre räntevillkor. Kom ihåg att det kan innebära en engångskostnad att överföra lån från en bank till en annan, men om villkoren är bättre kommer du spara in denna kostnad på sikt.

Andra fördelar kan vara närheten till ett fysiskt kontor, bättre möjligheter när det gäller att investera i aktier och fonder eller bättre kundservice. Många tittar också närmare på etiska faktorer när de väljer bank.

Det är också en god idé att jämföra sparräntorna hos olika banker, särskilt om du har mycket pengar på sparkontot. Då kan en till synes liten procentuell skillnad göra stor skillnad för den årliga ränta som du erhåller.

Tänk på detta när du ska byta bank

Om du lagt in kommande betalningar i din gamla internetbank så följer dessa inte med automatiskt till den nya banken. Du behöver lägga in dessa på nytt för att betalningarna ska gå igenom.

För dig som sparar i fonder är det bra att veta att fonder ofta är specifika för en viss bank. Så det kan hända att du kommer att behöva sälja dina andelar och köpa andelar i en annan likartad fond.

Kom ihåg att när du byter bank så ändras ditt kontonummer. Det nya kontonumret ska rapporteras till dem som sätter in din lön, pension, ersättningar eller andra betalningar – detta kan också göras genom en fullmakt till banken. Berätta för ditt försäkringsbolag och Skatteverket att du ändrar din bankförbindelse.

Att byta bank virtuellt eller genom att besöka ett bankkontor

Många banker tillåter att du byter bank hemifrån med hjälp av e-legitimation. Det brukar underlätta om du är svensk medborgare och kund sedan tidigare i någon annan bank. Hos vissa banker behöver du besöka ett bankkontor.

Byt bank till Swedbank

När du ska byta bank till Swedbank ska du besöka ett av Swedbanks kontor. Du ska då ta med dig ditt senaste årsbesked eller kontoutdrag. Ta också med årsbesked, försäkringsbrev och uppgifter om vad du har för sparande och försäkringar. Du behöver även uppgifter om bankkort, kreditkort och eventuellt utnyttjade krediter.

Ta med dina säkerhetsdosor som du använder för att logga in i din internetbank om du har några sådana. Dessutom behöver du meddela Swedbank vilka insättningar du får till ditt konto, exempelvis lön. Om du har ett fysiskt bankfack hos din gamla bank så ska du kontrollera med din bank hur det ska hanteras. Du kan läsa mer om hur du byter bank till Swedbank här.

Byt bank till Nordea

När du byter bank till Nordea får du hjälp med att öppna nya konton, lägga om dina lån och att samla dina fonder. Att byta bank till Nordea är enkelt, använd deras checklista så har du koll på vad du behöver tänka på. Vanligtvis tar det cirka tre bankdagar för din nuvarande bank att avsluta dina konton när du ska byta bank. Hos Nordea kan du bli kund genom att använda mobilt bank-id.

Byt bank till Handelsbanken

Om du vill byta bank till Handelsbanken så hjälper de dig med nya konton och kort. Du har möjlighet att själv föra över pengar till ditt nya konto hos Handelsbanken via din gamla internetbank. Handelsbanken ser till att din gamla bank avslutar dina konton och för över eventuella medel till dina nya konton hos Handelsbanken.

Handelsbanken hjälper dig även med överföring av bolån, fonder och värdepapper. Dessutom kan du få stöd när det gäller att komma igång med ett sparande. Handelsbanken uppmuntrar dig att besöka ett fysiskt kontor och att ha med dig all nödvändig information till mötet, då går bankbytet enklare. Mer information finns här.