Din drömsemester

Nu när äntligen corona-pandemin verkar vara under kontroll är det allt fler som börjar överväga att göra den där drömresan de så länge har gått och längtat efter. Efter nästan ett och ett halvt år av restriktioner, social distansering och mycket tid innanför hemmets fyra väggar ligger motivationen för resor och nya upplevelser på topp.

Det kan vara den italienska kulturen och arkitekturen som lockar, exotiska resmål som exempelvis Maldiverna eller Karibien, eller varför inte till den andra sidan av jordklotet för att besöka Australien eller Nya Zeeland. Ifall ditt sparkonto inte tillåter alltför stora utsvävningar kan det vara värt att låna till din drömresa – läget kommer inte att bli mycket bättre än så här!

Kan man låna till drömresan?

Om du känner att stunden har kommit för att genomföra resan du har drömt om, kan du välja att låna om du inte vill fortsätta vänta. Ett lån till en resa är ett privatlån, som också kan gå under namnen blancolån eller konsumtionslån. 

När man lånar till drömresan handlar det alltid om ett lån utan säkerhet, du behöver med andra ord inte lämna exempelvis en bil eller en fastighet i pant. Ett lån utan säkerhet innebär naturligtvis en större risk för långivaren, vilket innebär att räntesatserna är högre jämfört med ett bolån t ex. Detta gör att det alltid är ett bra drag att jämföra de olika långivarna och bankerna innan du bestämmer dig, och inte ta första bästa erbjudande du får – skillnaderna kan vara större än du tror.

Vem kan ansöka om ett lån till resa?

Villkoren kan ibland vara lite annorlunda hos olika banker och långivare, men de som gäller hos de flesta är:

 • Du måste vara över 18 år gammal.
 • Du måste kunna visa upp någon typ av fast inkomst. Beloppet kan variera beroende på hur mycket pengar du vill låna.
 • Du får inte ha några aktiva ärenden hos Kronofogden.

5 smarta tips innan du lånar till drömresan

En drömresa kanske du bara gör en gång i livet, och då vill du naturligtvis att allt ska vara perfekt. Tänk bara på att det finns saker som kan göra att du kan komma betydligt billigare undan, utan att behöva tumma på kvaliteten eller själva upplevelsen.

 • Flexibilitet är ett ess i rockärmen.

Om dina resdatum är flexibla kan det göra mycket för priset. Detta behöver såklart inte innebära att du måste åka till Vietnam under regnperioden eller till Australien mitt under deras högsommar när det är som varmast – det du framförallt ska försöka undvika är att åka under skolloven. Om det är ett speciellt resmål du har drömt om länge kan det vara bra att ha lite koll på hur trenderna kring priset ser ut, och åka när både temperatur och pris passar dig så bra som möjligt.

 • Åk inte på veckoslutet.

Ifall det nu inte är en weekendresa det handlar om finns det mycket pengar att spara om du kan åka mitt i veckan istället för under helgen. Ett undantag från denna regel kan vara storstäder dit många åker på någon typ av affärsresa, men generellt sett är både hotell och flyg mycket billigare på vardagar.

 • Kolla först hur mycket du har i plånboken.

Man ska alltid vara noggrann med att inte ta lån som är större än nödvändigt. Det kan vara lätt att bli frestad att låna till lite extra här och lite extra där, men ha alltid i fokus att ett lån inte är gratis – pengarna ska betalas tillbaka och ju större lån desto större räntekostnader. Se till att din budget kommer att klara av den extra månadskostnaden det kommer att innebära att betala tillbaka lånet.

 • Boka flygresa och boende separat.

I de allra flesta fall kan du komma billigare undan om du bokar din flygstol och ditt boende separat, du ska med andra ord undvika paketresor som ofta är dyrare än nödvändigt. Utbudet är mycket större om du gör på detta sättet, vilket gör att chansen ökar betydligt för att din drömresa ska bli så prisvärd som det bara går. Du kan ha turen att hitta ett femstjärnigt hotell till samma pris som ett trestjärnigt charterhotell.

 • Försäkring och avbokningsskydd.

Om det är en dyrare resa du nu har tänkt göra, kan det absolut vara värt att betala lite extra för en försäkring och ett avbokningsskydd. Förhoppningsvis kommer allt att gå enligt planerna, men om något skulle hända vill du inte betala av ett lån på en resa du inte har kunnat genomföra. Se bara till att du inte dubbelförsäkrar dig, i många fall har du automatiskt en reseförsäkring om du t ex betalar din resa med kort.

Lån till resan – så här gör du

 • Det första vi rekommenderar att du gör är en realistisk budget över hur mycket pengar du kommer att behöva för att kunna genomföra din drömresa. Hur mycket av denna summa kan du stå för med egna pengar och hur mycket behöver du låna?
 • Sedan är det dags för realistiska kalkyl nummer två: klarar din hushållsbudget av att betala tillbaka det här lånet, och i så fall över hur lång tid?
 • Om svaret på den tidigare frågan är ‘ja’, bör du dirigera dig till en hemsida som jämför olika långivare med en enda kreditupplysning. Att ta första bästa erbjudande är riskabelt, det kan vara ett dyrt alternativ, men du bör heller inte skicka iväg massor av ansökningar till höger och vänster eftersom många ansökningar och kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet. Detta ger dig i sin tur sämre villkor som t ex högre räntesatser.
 • När du har hittat det alternativ som passar dig bäst är det dags att fylla i en låneansökan hos den utvalda långivaren, det gör du direkt på nätet och det tar bara några minuter. Oftast får du ett preliminär svar med en gång, och när din låneansökan blivit godkänd kan du ha pengarna på ditt konto redan nästa dag.
 • Sedan har du bara det allra roligaste kvar – att boka din drömresa och vänta på att avresedagen ska infinna sig! Glöm inte att se till så att ditt pass är giltigt om du ska resa utanför EU.

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån