Lån på nätet

Alla behöver vi någon gång låna pengar. Det kan handla om en bostad eller en bil, vilket för de flesta är i det närmaste omöjligt att köpa utan att låna, eller andra lägen när vi behöver pengar snabbt – om husets värmepump går sönder i januari är det inte läge att vänta och spara.

I dessa lägen har de flesta börjat använda sig av det som kallas för internetlån eller onlinelån. Dessa är helt vanliga lån, även de klassiska bankerna erbjuder det här alternativet, den enda skillnaden är att du sköter hela processen via din dator, mobil eller surfplatta. Du behöver med andra ord inte boka in möten med din bank och fylla i en massa blanketter. Det räcker med att fylla i en ansökan på långivarens hemsida, vilket du kan göra vilken tid på dygnet som helst. Men för att hitta det bästa lånet för just dig behöver du jämföra lån innan du lånar. Och det gör du genom att använda en låneförmedlingstjänst.

Lån för alla slags situationer

Visste du att du numera kan låna till vad som helst? Det är inte alls längesedan du var tvungen att presentera ett helt projekt till banken när du ville låna en slant, tillsammans med en komplett budget och återbetalningsplan som inkluderade tidigare deklarationer och kontoutdrag. Du var dessutom tvungen att vänta på ett besked från din banktjänsteman för att se om hen tyckte att din projekt var tillräckligt viktigt för att beviljas ett lån.

Tack och lov förändras en del saker till det bättre, vilket gör att du nu kan låna på nätet till vad du vill. Du lånar en viss summa utan att någon frågar till vad, och du använder sedan dessa till pengar till det du själv vill. En resa, en renovering, ett bröllop eller kanske en ny bil. 

Det har också blivit allt vanligare att låna till olika typer av investeringar såsom ett körkort eller ett aktieköp. Om det är ett körkort som står mellan dig och ditt drömjobb kan du missa ditt livs chans om du ska vänta tills du har sparat ihop pengarna, eller om du får ett bra tillfälle att investera i ett företag eller aktier som du är säker på kommer att ge en bra avkastning.

Sagt detta, trots att du kan låna pengar till precis vad som helst rekommenderar vi att du bara gör det till saker som verkligen är nödvändiga och som inte kan vänta tills du hunnit spara ihop pengarna. Lån är inte gratis, du måste betala tillbaka både den lånade summan plus räntan och alla eventuella extrakostnader. 

Typer av lån

Om du letar lån på nätet kommer du att hitta en ganska stor variation – du kan erbjudas ett privatlån, blancolån, konsumtionslån eller snabblån för att nämna några exempel. I grund och botten betyder de dock samma sak – det handlar om ett personligt lån utan säkerhet. 

När du tar ett lån utan säkerhet kommer du inte att behöva lämna någon typ av pant som t ex en fastighet, en bil eller en båt som långivaren kan berättigas till om du inte sköter betalningarna enligt den överenskomna avbetalningsplanen. Detta kan ses som en stor fördel, i synnerhet om du inte äger något som du skulle kunna använda som säkerhet.

Den enda haken med lån utan säkerhet är att eftersom långivaren har mer att riskera när det inte finns någon pant, kommer din räntesats att bli lite högre. Därför är det väldigt viktigt att du alltid jämför olika erbjudanden innan du bestämmer dig för att skriva på något. Det kan stå dig dyrt att acceptera första bästa förslag bara för att du tycker att det verkar rimligt, kontrollera först att det verkligen är det lönsammaste alternativet.

Varför du bör jämföra innan du lånar

Som vi tidigare nämnde är det en gyllene regel att alltid jämföra ordentligt innan du bestämmer dig för ett lån. Konkurrensen är väldigt stor på den här marknaden, vilket är en enorm fördel för dig som låntagare, men det enda sättet att dra nytta av den är att få en tydlig överblick över de olika långivarnas villkor. Att göra en jämförelse tar bara ett par minuter, och det kan spara mycket pengar åt dig.

Att skicka iväg ansökningar till en massa olika banker och långivare har två nackdelar: du kommer att förlora massor av tid genom att fylla i samma slags formulär många gånger samt att varje företag du ansöker hos kommer att göra en kreditupplysning på dig. Visste du att desto fler kreditupplysningar du har i ditt namn, desto sämre blir din kreditvärdighet? En dålig kreditvärdighet innebär sämre villkor för dig som låntagare och högre räntesatser.

Vad är då lösningen? Jo, använd dig av en jämförelsesajt. Detta är en hemsida som har som syfte att jämföra så många olika banker och långivare som möjligt – genom en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Detta är utan tvekan det snabbaste, smidigaste och mest praktiska sättet att garantera att du inte kommer att behöva betala för mycket för ditt lån.

Hur går det till att låna på nätet?

Att låna pengar på nätet är mycket enklare än du kanske trott, och här förklarar vi det steg för steg:

  1. Sök upp en jämförelsesajt. Om du hittar flera stycken och inte är säker på vilken du ska välja kan du leta lite information om dem på nätet och läsa andra användares upplevelser och åsikter.
  1. Välj den summa du behöver låna och vilken tid du vill att återbetalningsplanen ska sträcka sig över. Här rekommenderar vi att du ska vara 100% realistisk – låna inte mer än du verkligen behöver, och var inte alltför optimistisk med tidsplanen. Du bör ha gjort upp en budget i förväg för att försäkra dig om att din ekonomi klarar av att betala tillbaka lånet inom den utsatta tidsperioden.
  1. Nu kommer du att få ta del av de bästa erbjudanden alla tillgängliga långivare ger dig, och du bör nu jämföra dem för att se vilken som passar dig bäst. Glöm inte att det är den effektiva räntan som talar om totalkostnaden av lånet, den inkluderar nämligen alla extra kostnader och avgifter som kan medfölja.
  1. När du valt långivare är det dags att fylla i ansökan som du hittar på sajten. Villkoren för att bli godkänd som låntagare kan variera lite, men det vanligaste är att du är över 18 år, kan uppvisa en fast inkomst samt inte har några aktiva ärenden hos Kronofogden. En medsökande kan öka dina chanser att bli godkänd.
  1. I de flesta fall kommer du att få ett preliminärt besked så fort din ansökan har mottagits, och om den godkänns kan du ha pengarna på ditt konto redan nästa dag. Om det är en mindre summa du har ansökt om kan det vara en fråga om minuter. Snabbt och enkelt. 

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån