Bröllop

Varje år väljer drygt 50 000 svenskar att gifta sig. Bröllopet är för många den vackraste dagen i livet och väljer att fira stort med vänner och familj – och det är klart att du vill att bröllopet ska vara precis det du drömmer om. Vissa föredrar at satsa på bröllopsfesten medan andra föredrar att spara och satsa mer till själva bröllopsresan. Hur det än är så kostar ett brölopp pengar – siffrorna från institutet för Privatekonomi hos Swedbank visar att det genomsnittliga bröllopet i Sverige kostar 59 000 kr. Men faktum är att bröllop kan komma att kosta mycket mer. Enligt samma statistik spenderar 11 % av svenskarna över 110 000 kronor.

Nuförtiden väljer många att låna pengar till bröllop – speciellt när brudparet saknar ekonomi. När ett brudpar ansöker om ett lån tillsammans, så delas ansvaret vilket gör att ni kan få bättre villkor. Men det är viktigt att komma ihåg att själva bröllopet varar en enda dag och att ett lån betalas tillbaka under en längre perior.

Här har vi samlat några tips som kan hjälpa er att spara ihop stora belopp, oberoende av vilken typ av bröllop ni har tänkt er för. Dessutom har vi samlat några priser som ni kan använda som referens då ni gör en budget över kostnader för ert bröllop. Att låna pengar kan hjälpa till att förverkliga den önskade bröllpet, men tänk också realistiskt!

5 Tips att tänka på innan du lånar pengar

1. Välj rätt årstid

Att gifta sig på sommaren kan kosta mycket mer eftersom flertalet väljer att gifta sig då. Ni kan dra ner på kostnaderna genom att välja en annan årstid för bröllopet.

2. Välj landet före storstan

Allt kostar mycket mer i storstäder. På landet är oftast lokalerna billigare – flytta kalaset till landet och spara på det. Ni kan använda pengarna till resan eller något annat som ni kanske behöver.

3. Prioritera

Satsa pengar på det ni värkligen brinner för. Det kan vara en proffsfotograf, en bra catering, eller resan. De är många brudpar som föredrar att hålla en budgetfest och lägga krutet på resan.

4. Önska pengar istället för prylar

Det är ganska vanligt nuförtiden att brudpar önskar sig pengar istället för dyra presenter (som kanske inte behövs lika mycket), alltså be gästerna om bidrag till bröllopsresan eller festen.

5. Fixa det mesta själva – ta hjälp av familj och vänner

Har ni vänner eller någon i familjen som kan hjälpa till att ta bilder eller kan hjälpa med något annat? Att göra ett budgetbröllop betyder inte att det blir tråkigt – tvärtom. Ibland kan bröllop bli ännu mer minnesvärda när andra hjälper till att anordna.

  • Låna lokal – Ni kanske känner någon som har en lokal eller restaurnag som skulle passa utmärkt för ert bröllop. Annars är det möjligt att anskaffa ett partytält och ställa upp det i någon trädgård.
  • Blommor – Blommor till bröllop kan kosta skjortan. Varför inte egenplockade ängblommor?
  • Fixa egen dryck – Varför inte en bar till självkostnadspris? Det blir ändå en bra bar och du kan spara stora pengar. Kom ihåg att s.k. fribar brukar vara en av de stora kostnaderna på ett bröllop.
  • Låt Spotify stå för musiken – Be någon att ansvara för musiken istället och använd Spotify. Som du kommer snart att se, kan en DJ för en kväll kosta hela 5000 kr – och ännu mer!
  • Laga maten själva – Chansen är att du har någon i din närhet som kan servera eller vill vara kvällens DJ. Det kan också vara att du känner någon som kan hjälpa till att laga mat på ert bröllop. Det kan nog vara en bra idé att börja sammanställa en lista över namn redan nu.

Hur mycket vill du låna?

Den totala summan av bröllopets kostnader bör alltid styra ert beslut när ni ansöker om ett lån. Ni vill inte låna mer pengar än vad ni behöver och kan betala tillbaka. Inte vill ni heller ta för lite att ni måste stryka bort något från er lista – något som ni hade så länge önskat er.

Men vad kostar ett bröllop då? Här är exempel på vanliga kostnader i samband med bröllop. De är referenspriser – de kan kosta mer eller mindre beroende på vilken alternativ som ni väljer.

Vigsel 
Präst0:-
Vigselringar8000:-
Solist3000:-
Kläder och smycken 
Bröllopsklänning9000:-
Klädsel till brudgum5000:-
Skor brudgum1000:-
Skor bruden1000:-
Klänning till brudtärna1500:-
Kostym till bestman3000:-
Smycken bruden500:-
Blommor 
Brudbukett 2000:-
Bukett till brudtärna500:-
Utsmyckning3000:-
Styling 
Make up1500:-
Håruppsättning frisör2000:-
Manikyr och predikyr1000:-
Bröllopsfesten 
Catering, trerätters inkl dryck till maten och personal 700:- / pers
Bröllopstårta 50:- / bit
DJ5000:-
Trubadur 7000:-
Alkohol200:- / pers
Foto och video 
Bröllopsfotograf 7000:-
Videofotograf12000:-
Trycksaker 
Inbjudningskort40:- / st
Tackkort 50:- / st
Bröllopsprogram100:- kr / st
Vigselprogram 30:- kr / st
Bordsplaceringskort 20:- kr / st
Transport 
Till och från vigselplats2000:-
Present 
Morgongåva4000:-
Övernattning  
Bröllopssvit 3000:-
Vad kostar ett bröllop?

Låna pengar till bröllop – jämför genom Arcadia Finans

Precis som för andra typer av lån lönar det sig verkligen att låta en lånförmedlare jämföra villkor åt dig. Dessutom kan du med endast en kreditupplysning få många låneerbjudanden, snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Därmed försämrar du inte heller din kreditvärdighet. Det är enkelt att jämföra och låna pengar på nätet men vi vill ändå rekommendera att du gör det ansvarsfullt – låna inte mer än vad du behöver och välj de alternativen som du är säker på att du kan betala tillbaka.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du låter en förmedlingstjänst skicka ansökan åt dig och förmedla låneerbjudanden från banker och långivare, så är det du själv som gör valet. En låneansökan via lånförmedlare är aldrig bindande vilket innebär att du i lugn och ro kan jämföra villkoren senare och göra prioriteringar som passar just dig och din situation.

Ränta och avbetalningstid skiljer sig förstås och det finns också andra avgifter och omkostnader som påverkar ditt val. Faktureringsavgifter, kostnader för att göra upp lånet och andra hanteringsavgifter är några exempel. Men det är den effektiva räntan och avbetalningstiden som avgör hur mycket ett lån kostar sammanlagt för den person som tar det.

Något som också kan vara bra att kolla på är hur flexibelt ditt bröllopslån behöver vara. Om du vet att din eller ert livssituation kan ändra betydligt de närmsta åren, kanske du gärna betalar en lite högre ränta för att senare ha bra möjligheter att pausa avbetalningen eller justera avbetalningstiden.

Vill du låna, så kan du alltid börja med att jämföra olika alternativ genom Arcadia Finans – igen, helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Läs mer på vår hemsida.

Effektiv ränta – hur mycket betalar jag för bröllopslånet?

Räntan på lånet sätts av bankerna och långivarna som bedömer din kreditvärdighet – inte Arcadia Finans. Därför beror räntesatsen på vilken risk långivaren tycker att det är att låna ut till dig. Vi rekommenderar att du alltid kollar på den effektiva räntan när du jämför olika lånealternativ då utöver räntan ingår också andra kostnader som aviavgifter och uppläggningsavgift. 

Oftast får ni ett bättre låneerbjudande om ni lånar tillsammans. Eftersom ni delar på lånet och därmed ansvaret så får ni vanligtvis bättre villkor.


Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig

Över 100.000 förmedlade lån

Individuell ränta min. 2.95 – max. 27.0 % (effektiv ränta min 2.99 – max 29.90 %). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2,95%-26%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med: Axo FinansZmarta