kreditkort betalning

Som anställd på ett företag har du ofta möjlighet att ta del av flera förmåner. En av dessa är gratis eller billigare lunch under arbetsdagen. Något som underlättat för arbetsgivaren och som även arbetstagaren tjänar på är rikskuponger som låter företag erbjuda sina anställda en lunchförmån på ett enkelt sätt. I dagens moderna samhälle finns inte pappershäftet med rikskuponger kvar, men konceptet lever vidare som ett smidigt betalkort, mobilapp och med mobilbetalning.

Hur mycket du tjänar på att använda rikskortet kan du få veta här!

Använd Rikskuponger som kort eller app

Från början var rikskupongerna häften med papperslappar i olika valörer, såsom 20, 50 och 70 kronor. De fysiska kupongerna finns sedan 2016 inte längre kvar, men varumärket lever vidare. Istället för häftet med rikskuponger används ett förbetalt kort som arbetsgivaren fyller på med kontanter att använda som kostförmån. Vanligtvis fylls kortet på en gång varje månad.

Det är också möjligt att ladda ner en mobilapp för att använda dina lunchförmåner eller ansluta rikskortet till Apple Pay eller Google Pay. Genom att göra det kan du betala lunchen snabbt och smidigt genom att bara hålla telefonen mot kortläsaren. Du behöver inte ens låsa upp telefonen, det räcker med att du väcker den!

Du kan betala med rikskuponger på flera sätt

• Rikskortet från Edenred låter dig betala lunchen via Mastercard.
• Rikslunchen Pass är ett VISA-kort laddat med kostförmåner från Sodexo.
• Båda leverantörerna erbjuder smidiga betalningar via deras respektive app. Där kan du också se kartor över restauranger de är anslutna till.
• Båda leverantörerna går att ansluta till Apple Pay och Google Pay för extra snabba betalningar med mobilen.
• Både Rikskortet och Rikslunchen Pass går att använda utomlands!

Förutom att använda din rikskupong, eller numera rikskort, till lunch kan du också använda det för att handla i olika matbutiker. Rikskortet är ett VISA eller Mastercard beroende på vilken leverantör kortet kommer från, och går därmed att använda hos alla som accepterar dessa kort och är anslutna till tjänsten.

En kvinna använder rikskuponger med app och betalkort
Rikskupongerna finns numera både som betalkort och som app. Du kan också enkelt betala med telefonen genom Apple Pay eller Google Pay.

Både företag och anställda tjänar på rikskortet

Då kostförmånen inte är semesterlönegrundande och inte heller måste ligga till grund för sjuklön eller tilläggspension blir det lönsamt för företag att ge det som förmån till sina anställda. Det blir ungefär tio procent billigare för företaget att ge dig subventionerad lunch istället för kontant lön. Dessutom uppmuntrar företaget sina anställda till att ta en ordentlig lunchpaus genom att erbjuda subventionerad mat.

Det är arbetsgivaren som bestämmer hur mycket av lunchen som subventioneras, men det är vanligt att företaget betalar mellan 40 till 60 procent. Arbetstagaren betalar förmånsskatt som ska tas upp på lönebeskedet till marknadsvärdet och med momsen inräknad. Skatteverkets rekommenderade lunchvärde ligger år 2019 på 98 kronor per dag.

Du som använder rikskortet betalar förmånsskatt på den subventionerade delen, men kan ändå tjäna runt en tusenlapp extra varje månad. Din förtjänst på rikskortet beror förstås på hur mycket ditt företag sponsrar med. I snitt har de som använder ett rikskort ungefär var tredje till var fjärde lunch gratis.

Även om det är tänkt att du ska använda kostförmånen till att köpa lunch på jobbet kan du ofta använda kortet på fler ställen, som i matvarubutiker som Coop och ICA. Du kan däremot inte använda kortet för uttag i automat eller handla på Systembolaget med det.

Så mycket sparar du på en lunch 2019

Enligt skatteverkets rekommendationer för 2019 anses lunchvärdet vara 98 kronor per dag. Hur mycket av värdet som subventioneras bestäms som redan nämnt av din arbetsgivare.

Om ditt företag subventionerar 60 %, och du jobbar heltid och betalar 30 % i skatt på lönen, kommer du att spara ungefär 900 kronor i månaden på att använda lunchförmånen. Skulle ditt företag istället subventionera 40 % av lunchvärdet sparar du 600 kronor varje månad. Jobbar du hos en generös arbetsgivare som subventionerar alla dina luncher sparar du som heltidsarbetare runt 1500 kronor i månaden!

När lunchtillägg började beräknas som förmån och därmed blev skattepliktigt på 90-talet var det många som ansåg att rikskupongerna tappade sitt värde. Men äter du lunch på jobbet varje dag kan du ändå spara in 25-30 procent på dina måltider.

Edenred och Sodexo är leverantörer av lunchförmånskort

I Sverige är leverantörerna av rikskuponger väldigt få. Det var Eurocard som först kunde erbjuda rikskuponger i Sverige genom namnet Ticket Rikskuponger. Har du någon gång använt rikskuponger ringer det säkert en klocka, Ticket är välkänt i sammanhanget. Ticket lever vidare i Edenred och den enda konkurrenten är Sodexo.

Förenklade betalningar med Edenred Rikskortet

Under 2011 lanserades Ticket Rikskortet för att förenkla betalningen för användarna. Idag erbjuds rikskortet bland flera andra förmånssystem som företag kan erbjuda sina anställda. Användarna har bland annat tillgång till friskvårdsbidrag, elevkortet och delicard.

Edenred Rikskortet har 100 000 användare varje dag och kortet går även att använda för köp på nätet som exempelvis på Coop Online eller Onlinepizza. Det går också att använda kortet för lunchförmån utomlands på alla registrerade matbutiker och restauranger som också accepterar Mastercard. Den som vill kan dessutom använda sitt rikskort på varuautomaterna Convini som finns på många platser och erbjuder luncher och snacks.

Edenred rikskuponger går att använda via kort eller app på de flesta restauranger och butiker i Sverige. I appen får du en karta och en bra översikt över vilka restauranger nära dig som är anslutna till tjänsten. Läs mer på edenred.se.

Rikslunchen Pass från Sodexo

Sodexo är ett stort serviceföretag som driver verksamhet i hela 80 länder. Sedan 2012 finns Sodexos förmånssystem Sodexo Benefits & Rewards Services i Sverige. Genom denna tjänst kan företag erbjuda lunchkortet Rikslunchen Pass. Rikslunchen Pass går att använda på hela 26 000 restauranger. Du kan dessutom använda kortet utomlands i butiker som tar VISA.

En stor fördel med Sodexos Rikslunchen Pass är att pengarna aldrig går ut, utan du kan alltid använda kortet till dess pengarna är slut. Via appen Lunchkultur kan du se vilka restauranger som finns nära dig. Appen går att ladda ner till både iPhone och Android. Vi vill påminna att Sodexokortet är nu Epassikortet. Läs mer om Rikslunchen Pass och Lunchkultur på epassi.se.