Låna hos en bank eller över nätet?

För inte alls länge sedan var det enda alternativet när du behövde låna pengar att boka ett möte med en tjänsteman på ditt bankkontor. Dit skulle du komma fullt utrustad med ett projekt för att på bästa sätt kunna förklara vad du behövde låna den önskade summan till, och en välplanerad hushållsbudget som visade på hur du hade tänkt betala tillbaka lånet och över hur lång tid. Frågan kvarstår: Är det då bäst att låna hos en bank eller över nätet?

Tack och lov har det numera blivit mycket enklare att låna pengar, den ökade konkurrensen mellan banker och andra typer av långivare har gjort att både kraven och räntorna har minskat. Nu är det mycket enkelt och smidigt – att kunna låna direkt genom mobilen, datorn eller surfplattan utan att behöva boka in möten med banken och svara på en massa frågor gör att fler och fler ser det som det bästa alterantivet.

Vad kan man egentligen låna pengar till?

Traditionella banklån var inte en enkel process – du var tvungen att visa upp mycket pappersarbete inklusive kontoutdrag och en månadsbudget. Om sedan inte bankmannen bedömde ditt projekt som tillräckligt nödvändigt eller vattentätt fick du ett nej till svar, hur mycket du än hade förberett dig.

I dagens läge kan du faktiskt låna pengar till precis vad du vill – utan att behöva ge några förklaringar och utan att någon annan ska bedöma huruvida det är viktigt eller inte. Så länge du kan visa upp en god återbetalningsförmåga kan du låna till en resa, nya möbler, en motorcykel eller precis vad som helst som är en prioritering för just dig.

Vad finns det för olika typer av lån?

Du har säkert märkt att det finns massor av olika typer av lån online: privatlån, blancolån, snabblån och konsumtionslån är några exempel. Det är däremot betydligt enklare än vad det kan verka vid den första anblicken. Alla dessa är nämligen olika namn på samma sak – kärt barn har många namn heter det ju. Det som är gemensamt för alla dessa är att de är personliga lån utan säkerhet.

Billån, båtlån eller husvagnslån kan t ex vara utan säkerhet, alternativt att fordonet du köper är lånets säkerhet. Därmed kan långivaren ta tillbaka det om du inte sköter avbetalningarna på rätt sätt.

Något annat du kan hitta på nätet är sk samlingslån. Det du gör här är helt enkelt att samla flera mindre lån hos en och samma långivare. Fördelarna med detta är att att både avgifter och räntekostnader blir billigare. Det är även smidigare att bara ha ett lån att betala av, och det förbättrar din kreditvärdighet. 

Hur fungerar det att låna pengar över nätet?

Som vi tidigare nämnde finns det en mängd olika långivare och banker som alla erbjuder dig att låna online. Det du bör börja med är att göra en jämförelse mellan så många som möjligt. Det kan nämligen skilja mycket mellan deras villkor och räntesatser. Vi rekommenderar att du uppsöker först en hemsida som jämför lån. Det är inte bara mycket enklare och snabbare utan de ger dig massor av olika erbjudanden med en enda kreditupplysning.

Om du skickar ut flera olika ansökningar på egen hand kommer varje långivare att göra en egen kreditupplysning på dig, och det kommer att skada din kreditvärdighet. En sämre kreditvärdighet ger dig sämre villkor, som exempelvis en högre räntesats.

När du sedan har hittat en långivare som passar bra med det du behöver och dina personliga omständigheter behöver du bara fylla i en ansökan. Det gör du hos långivarens hemsida. I de flesta fall får du ett preliminärt svar redan inom någon timme, och när din ansöka väl blivit godkänd kan du ha pengarna på ditt konto redan nästa dag.

Det är tryggt och säkert att ansöka om ett lån på nätet, det är en service som alla banker och seriösa långivare erbjuder numera. Ifall du dessutom använder dig av en jämförelsesajt ger det ytterligare garantier, och du kan alltid läsa omdömen från andra låntagare som redan använt sig av lånen tidigare.

Bra tips innan du tar ett lån

  • Försäkra dig om att ett lån verkligen är nödvändigt. Är det bråttom eller skulle du kunna vänta medan du sparar ihop den summan du behöver? Vi rekommenderar att du aldrig lånar pengar för saker som att gå ut och festa eller shoppa. Inte heller för att betala av andra lån du redan har. Om du har besvär med att betala tillbaka tidigare lån är det bättre att samla dem. Det lönar sig ofta att samla lån istället för att be om fler krediter.
  • Låna bara den summan som du verkligen behöver. Det är lätt att vilja ta lite extra, men glöm inte att ett lån inte är gratis. Det ska betalas tillbaka och räntekostnaderna är större ju mer du lånar.
  • Låna aldrig pengar om du inte är 100% säker på att du kan betala tillbaka lånet inom den utsatta tiden. Gör en realistisk månadsbudget för att försäkra dig om att din ekonomi inte kommer att bli lidande.
  • Ett lån utan säkerhet innebär en större risk för långivaren, och detta kommer oftast att märkas på räntesatsen. Detta är ytterligare en anledning för att jämföra olika lån istället för att acceptera första bästa alternativ du får. 
  • Var noga med avbetalningsplanen. Naturligtvis blir det billigare för dig desto snabbare du betalar tillbaka pengarna. Men om du är orolig för att månadskostnaden blir alltför hög är det bättre att ta en längre avbetalningsplan. 
  • Ha koll på den effektiva räntan som långivaren erbjuder. Den effektiva räntan är det som säger dig totalkostnaden av själva lånet och inkluderar avgifter och extrakostnader. Det som räknas är alltid vad du i slutänden ska betala för ditt lån.
  • Ifall du är orolig för att din ansökan inte ska bli godkänd kan du be någon att ansöka om lånet tillsammans med dig för att öka dina chanser. Villkoren för att att bli godkänd som låntagare kan variera lite. Det vanligaste är att man måste vara myndig, inte ha några aktiva ärenden hos Kronofogden samt kunna visa upp en fast inkomst. Beloppet av denna inkomst beror på summan du vill låna.

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån