Fritidshus

Sommarstuga, fritidshus, lantställe, torp… kärt barn har som bekant många namn.

Sommarstugan har varit en del av den svenska folksjälen ända sedan 50-talet, när de började bli ordentligt populära. Industrialiseringen tog fart i Sverige i början av 1900-talet och gjorde att många flyttade in till städerna för att arbeta, men de ville fortfarande spendera sin lediga tid på landet där de vuxit upp. På 70-talet hade sommarstugor eller fritidshus vuxit fram till att bli en statussymbol. 2000-talet och den teknologiska utvecklingen har bäddat för att den stora majoriteten vill kunna koppla av på annan ort, uppleva naturen och bara vara. 

Som det ser ut nu kommer de flesta inte att resa på någon utlandssemester i sommar, eftersom det känns mycket tryggare att stanna på hemmaplan tills COVID-19 pandemin är helt under kontroll. Detta har gjort att fritidshusen har blivit ännu mer eftertraktade, och i dagens stressade miljö visar den här trenden inga tecken på att vända. Därför är det ett utmärkt läge att göra slag i saken och köpa sommarstugan som du längtar efter, och om du inte har tillräckligt med sparkapital så kan du enkelt ansöka om ett fritidshuslån.

Varför är fritidshus så populära?

När det kommer till fritidshus finns det nog lika många förklaringar till deras popularitet som det finns användare, men vi har gjort en lista över de vanligaste motiven:

  • Sommarstugan brukar vara ett mer kravlöst territorium, den behöver inte vara lika perfekt som vi vill att våra hem ska vara. Kanske drömmer du om ett spännande byggnadsprojekt, att renovera, måla om, testa en ny typ av inredning, sätta dina gröna fingrar på prov…allt detta och mycket mer kan du få utlopp för i stugan.
  • En sommarstuga är en riktigt bra investering eftersom de stadigt stiger i värde. Som bekant är fastigheter det bästa man kan lägga sina pengar på, och fritidshus är inget undantag. Om det är en investeringsmöjlighet du är ute efter ska du vara noga med att välja ett bra läge med fina framtidsutsikter. Som mäklarna säger är det ‘location, location, location’ som markerar skillnaden.
  • Närheten till naturen. När man bor i en storstad, och i synnerhet i en lägenhet, kan det vara en fantastisk upplevelse att äta frukost på verandan och ha fågelsång som bakgrundsmusik. Du kanske har en skog i närheten för att plocka blåbär eller lingon, smala grusvägar som passar perfekt att utforska på en cykeltur eller en sjö där ni kan bada och fiska. 
  • Det är drömmen för barnfamiljer. Det finns så mycket att göra och uppleva ute på landet så det är enkelt att få barnen att glömma mobiltelefoner och tv-spel. Skapa härliga minnen tillsammans genom att grilla och spela kubb på ljumma sommarkvällar, gör mysiga utflykter och picknickar med barnens favoritmat och lär dem om olika växter, fiskar eller fåglar. Det handlar om kvalitetstid, helt enkelt.

Lån till sommarstuga

När du har bestämt dig för att du vill köpa en sommarstuga kan du gå till väga på två sätt: antingen börjar du med en låneansökan för att se hur mycket pengar du kan ha att röra dig med och sedan börjar du se dig om efter ett passande fritidshus i den prisklassen, eller så hittar du först ett objekt som du verkligen gillar och lämnar sedan in en låneansökan för summan stugan kostar och avvaktar godkännandet. 

Till en sommarstuga kan du välja ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du som låntagare inte behöver lämna exempelvis en bil eller en bostad i pant för att få låna. Du behöver heller inte motivera eller förklara vad du har tänkt använda pengarna till, det är helt upp till dig. Vi på Arcadia Finans har som målsättning att hitta bästa möjliga lån till fritidshus för just dig och dina behov. Det tar dig bara ett par minuter att fylla i en låneansökan hos oss, och du kommer sedan att få 35 olika långivares bästa erbjudanden med bara en enda kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen). Upptäck hur vår service fungerar och hur den kan hjälpa dig att spara pengar, genom att jämföra dina olika alternativ innan du bestämmer dig kan du spara mycket pengar utan ansträngning. 

Vilka villkor behöver jag uppfylla för ett lån till fritidshus?

De exakta villkoren kan skilja lite mellan olika långivare, men generellt är det detta du ska tänka på:

  • Du måste vara myndig, över 18 år gammal
  • Du måste kunna visa upp en fast inkomst på minst 100.000 kr om året. Exakt hur stor den inkomsten behöver vara beror på beloppet du behöver som lån till sommarstuga.
  • Du får inte ha några aktiva ärenden hos Kronofogden.

Lån till fritidshus – bästa tipsen!

Om du väljer ett lån till fritidshus utan säkerhet behöver du inte lämna någon typ av pant, men i gengäld kommer räntesatsen att vara högre än ett bolån t ex eftersom det innebär en större risk för långivaren. För att vara säker på att du alltid ska få de bästa tänkbara villkoren är det otroligt viktigt att du jämför olika långivare innan du skriver på något – det kan skilja mer mellan dem än vad du tror! Vi på Arcadia Finans jämför hela 35 långivare åt dig, så att du slipper sitta och leta upp dem en och en. Vi ger dig en klar och tydlig överblick utan att du förbinder dig till något – och det är en tjänst som är helt gratis.

  • När du vet hur mycket pengar du vill låna ska du noga tänka över hur lång återbetalningsperiod du vill ha. Som du säkert vet blir det billigare ju snabbare du betalar tillbaka lånet, men det viktigaste är att du kommer att kunna klara av den extra månadskostnaden som lånet innebär.
  • Gör en budget över hushållets månadskostnader för att vara absolut säker på att du inte kommer att få problem med att betala tillbaka lånet. Ett fritidshuslån är ett säkert och praktiskt sätt att kunna förverkliga din dröm, men du ska aldrig glömma att det inte är gratis och du måste kunna uppfylla återbetalningsplanen du har godkänt.

Jämför fritidshuslån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån