Vem vill inte kunna susa fram på vägarna så fort vädret tillåter på våren. Motorcykel är så mycket mera än ett fordon. Oavsett om du funderar på att köpa lätt, mellan eller tung MC, så kan drömmen bli verklighet med ett MC-lån.

Lån utan säkerhet

Om du behöver låna 10 000 kronor eller mera kan du ta ett enkelt privatlån. Ett privatlån är det som också går under namnet blancolån. Med ett privatlån för motorcykel behöver du alltså ingen säkerhet och det finns inga särskilda krav på motorcykeln. Du kan göra vad du vill med pengarna.

Kreditvärdighet

Om du vill ta ett lån utan säkerhet för att köpa motorcykel lönar det sig att kolla upp din kreditvärdighet först. Din kreditvärdighet i form av ditt UC-score visar kreditgivare vilken risk det innebär att låna dig pengar. En högre kreditvärdighet innebär att du kan få lån lättare, du kan få låna större summor och du kan få bättre villkor.

För att förbättra ditt UC-score kan du till exempel betala av gamla skulder och undvika nya småkrediter. När du ansöker om lån kommer det också att påverka ditt UC-score. Många låneansökningar, oberoende om du tar lån eller inte, kommer nämligen inte att se bra ut i en kreditgivares ögon.

Betalningsförmåga

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att du är säker på att du kan betala tillbaka lånet som planerat. Planera alltid för eventuella förändringar i din livssituation, så att du alltid klarar dig utan betalningsanmärkningar Många långivare är flexibla och kan justera villkoren och återbetalningstiden om din situation ändrar. Alltid är det ändå inte möjligt.

Motorcykel med blancolån

Med ett privatlån utan säkerhet kan du finansiera vilken motorcykel som helst, så länge lånet beviljas. Det finns inga särskilda krav på motorcykeln. Fundera på förhand över vad du kan betala men också vad motorcykeln kan ge för oväntade utgifter. Om du använder hela din betalningsförmåga på lånet kommer du inte att ha råd med service, underhåll eller reparationer.

Motorcykellån med MC:n som säkerhet

Om du istället planerar att köpa en lite dyrare motorcykel, 125 000 och uppåt, kan du överväga ett motorcykellån. Det här lånet liknar ett traditionellt billån.

Kontantinsats för motorcykellån

Om lånet är minst 125 000 är ett lån med säkerhet ofta ett bättre alternativ än privatlån. Det här förutsätter dock att du köper din motorcykel hos en auktoriserad motorcykelhandlare. Du får alltså inte ett motorcykellån för privata affärer mellan kompisar eller på Marketplace, Blocket eller Tradera.

För att få ett lån med motorcykeln som säkerhet behöver du ha minst en femtedel som kontantinsats, alltså 20 %. Om motorcykeln kostar 125 000 behöver du alltså ha 25 000 att lägga själv. Lånet är därmed på minst 100 000. En högre kontantinsats minskar lånetiden samt summan av amorteringar och räntor.

Jämför villkor

Precis som för billån lönar det sig verkligen att låta en lånförmedlare jämföra villkor åt dig. Snabbt, enkelt och kostnadsfritt kan du med endast en kreditupplysning få många låneerbjudanden. Därmed försämrar du inte heller din UC-score i onödan.

Även om du låter en förmedlingstjänst skicka ansökan åt dig och förmedla låneerbjudanden från både banker och andra långivare, så är det du själv som gör valet. Låneansökan via lånförmedlare är inte bindande. Därmed kan du i lugn och ro jämföra villkoren hemma och göra prioriteringar som passar just dig och din situation.

Villkor som skiljer sig är förstås ränta och avbetalningstid. Men det finns också andra avgifter och omkostnader som påverkar ditt val. Faktureringsavgifter, kostnader för att göra upp lånet och andra hanteringsavgifter är några exempel.

Något som också kan vara bra att kolla på är hur flexibelt ditt motorcykellån behöver vara. Om du vet att din livssituation kan ändra betydligt de närmsta åren, kanske du gärna betalar en lite högre ränta för att senare ha bra möjligheter att pausa avbetalningen eller justera avbetalningstiden.

Motorcykeln som säkerhet

Med motorcykeln som säkerhet kan du vanligen få bättre villkor för lånet. Detta beror på att långivaren vet att du har något av värde som du vid behov kan använda för att betala tillbaka lånet. Har du problem med avbetalningen ska du i första hand kontakta din långivare eller kreditgivare för att diskutera villkoren för lånet. Var öppen med vad som har hänt och varför du behöver justera villkoren, men visa också att du är pålitlig som låntagare och gör allt för att betala tillbaka lånet enligt låneavtalet.

Om du trots kontakt inte klarar av att betala tillbaka lånet så kan du bli av med motorcykeln. Summan motorcykeln i så fall blir såld för går direkt till att betala av resten av lånet. I värsta fall har motorcykeln sjunkit så mycket i värde att du står kvar med en del av lånet men utan motorcykel. Det här kan du också råka ut för om något händer din motorcykel, som försäkringen inte täcker. Tänk alltså noga på vad du gör ifall livet överraskar. Också reparationer eller olyckor kan tära mycket på din budget. Och har du räknat med de summor du kommer att lägga på bränsle, underhåll och utflykter?

För att vara trygg i din ekonomiska situation bör du alltid ha en buffert. Särskilt om du har lån är bufferten viktig för att kunna betala oförutsedda utgifter, som en motorcykelreparation, utan att din betalningsförmåga blir påverkad.

Jämför MC-lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån