Bästa lösningen

När ett lån är den bästa lösningen

Det finns gott om milstolpar i våra liv. Det börjar med att vi tar våra första stapplande steg i ettårsåldern, för att sedan gå vidare till skolstarten, studenten, körkortet, första jobbet, bröllop, första barnet osv. Listan kan göras lång. Vissa av de här milstolparna är helt gratis, medan andra kostar pengar – och i vissa fall kan det handla om ganska stora summor!

Det finns stunder när det bästa alternativet är att spara pengar. Och när man har summan som behövs tar man steget och genomför det man vill. Sedan finns det andra stunder när det är omöjligt, eller i varje fall väldigt svårt att vänta, och när det till och med kan löna sig att ta ett lån. Tänk dig t ex att du blir erbjuden ditt drömjobb, men du saknar körkortet som är ett krav. 

Det finns både bra och dåliga anledningar till att låna

Som vi tidigare har nämnt finns det lägen när ett lån faktiskt är den bästa lösningen. Du kanske får tillfälle att åka på din drömresa, du får äntligen en plats på den där kursen som verkligen skulle ge din karriär ett lyft eller du kanske ska gifta dig och ni vill ha ett riktigt minnesvärt bröllop. Om du tycker att det är värt att betala av det du vill göra under en tid efteråt, då ska du absolut överväga att låna.

Att låna till spontana inköp som den där snygga jackan du kanske känner att du bara inte kan leva utan, festen du vill gå på med kompisarna fastän lönekontot gapar tomt eller för att betala av ett annat lån du ligger efter med är däremot aldrig en bra idé. Hur kul festen än kan vara är det inte värt att betala för den under flera månader.

Budgetera och spara

Det första du bör göra när du har ett mål som kostar pengar är att göra en budget över dina inkomster och utgifter. Detta är i första hand för att se hur mycket du skulle kunna spara varje månad och hur lång tid det då skulle ta dig att nå dit. I andra hand fungerar budgeten för att försäkra dig om att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. 

När ett lån är den bästa lösningen – Din ekonomiska situation är guiden för hur mycket du bör låna. Om din ekonomi ser bra och stabil ut kanske du kan spara ihop de nödvändiga pengarna fortare än du tror? Om situationen ser mer dyster ut i nuläget kanske du kommer att få svårt med avbetalningarna och försätta dig i en ekonomisk knipa om du lånar. Kanske ett mindre belopp skulle kunna vara tillräckligt? 

Vilka är dina alternativ – är ett lån nödvändigt?

När du behöver pengar till något har du framförallt tre alternativ:

  1. Om det du vill ha inte är akut, är det alltid ett bra alternativ att spara ihop pengarna på egen hand. Kanske kan du jobba lite extra eller få lite födelsedagspengar i förskott så att du snabbare når ditt mål?
  2. Be om hjälp från familjen. Om det handlar om ett bröllop t ex, kanske familjen kan tänka sig att ge lite pengar som en bröllopspresent i förskott? Eller möjligtvis kan dina föräldrar hjälpa till med handpenningen till din nya bil, eller några månadsavgifter på kursen? Även om du inte lyckas skrapa ihop till hela beloppet ska du tänka ‘många bäckar små’. Desto mindre du behöver låna desto billigare blir det för dig.
  3. Ansök om ett lån.

Var noga med att se över exakt hur mycket pengar du egentligen behöver låna och hur mycket du kan bidra med av egna pengar. Vi bör alltid ha i fokus att ett lån måste betalas tillbaka, och ju mer du lånar desto mer behöver du betala i räntekostnader. Därför tjänar du på att lägga så mycket som möjligt av beloppet med egna pengar.

Försök att komma billigare undan

Kanske kan du justera priset lite på ditt drömprojekt? Om det handlar om en drömresa kan du spara mycket beroende på vilken tidpunkt du väljer att resa, exempelvis brukar det vara billigare att åka på en vardag, och att boka ditt boende och flyg separat är vanligtvis mer prisvärt än paketresor. 

Behöver din nya bil verkligen all den där extrautrustningen, eller måste ni ha 23 olika sorters blommor när ni ska gifta er? Många drömmar kan bli precis lika bra fastän man filar lite på kanterna, och kan du dessutom spara några tusenlappar på det så bör du i varje fall fundera på det.

Sist men inte minst ska du undersöka hur mycket pengar du kan spara på ditt lån. Regel nummer ett när man ska låna pengar är att man alltid jämför de olika bankerna och långivarna mellan varandra, för att säkerställa att man får de bästa villkoren. 

Internetlån är det populäraste alternativet

I dagens läge gör vi nästan allt över nätet, och att ansöka om lån är inget undantag. Alla stora banker erbjuder det här alternativet, men du har också tillgång till en mängd andra företag. Den stora konkurrensen som råder vid internetlån garanterar att du som låntagare alltid kan få bra villkor, men nyckeln är att jämföra ordentligt. 

Det finns flera så kallade jämförelsesajter på nätet, vars syfte är att ge dig en klar överblick över dina valmöjligheter. De jämför massor av långivare med en enda kreditupplysning, så att du enkelt kan se vilken som passar bäst till dina behov. Allting sköts sedan över nätet, du kan skicka in din ansökan vilken tid på dygnet som helst, och du kan göra det direkt från mobilen eller datorn. Jämförelsesajterna är gratis, och du binder heller inte upp dig på något genom att skicka en förfrågan, och därför ska du aldrig ta första bästa lån som du blir erbjuden.

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån