Spargris

Vi har nog alla varit där någon gång – lönen har nyss kommit in på kontot, men faktura efter faktura börjar ramla in och snart finns det knappt kvar till ens nudlar och knäckebröd. Visste du att svenskar är faktiskt det europeiska folket som har mest krediter, endast efter våra grannar Danmark? Detta betyder att du är långt ifrån ensam om att känna att dina lån sätter en stor press på din vardagsekonomi. 

Det här är ett problem som inte kommer att försvinna av sig själv, så det är viktigt att du försöker hitta en lösning innan Kronofogden blir inblandad. När du ser att du kommer att få svårt att klara dig fram till slutet av månaden har du egentligen bara två valmöjligheter – tjäna mer pengar genom att ta något extrajobb eller jobba lite övertid, eller så kan du också välja alternativet att samla dina lån i ett så kallat omstartslån. 

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett lån som är tänkt för att förenkla och förbättra din privatekonomi. Det handlar kort och gott om att samla flera mindre krediter i ett enda lån. Fördelen med detta är att du får en enda avbetalning per månad, vilket gör att det kommer att bli lättare för dig att ta kontrollen över din ekonomi samtidigt som du kommer att kunna reducera dina utgifter. 

Det blir billigare att samla alla lån på en och samma plats både när det kommer till räntekostnader och andra avgifter.

I praktiken handlar det om ett vanligt blancolån eller privatlån utan säkerhet, du är med andra ord inte tvungen att lämna någon pant för att bli godkänd som låntagare. 

Omstartslån med betalningsanmärkningar

Ett omstartslån är som namnet antyder ett sätt att kunna få sin privatekonomi på rätt köl, och det är inte ovanligt att många som ansöker har någon typ av betalningsanmärkning sedan tidigare. En betalningsanmärkning preskriberar efter tre år, så den är alltså bara aktiv om den är nyare än så. 

Innan man tar ett lån rekommenderar vi alltid att den högsta prioriteringen måste vara att kunna betala tillbaka lånet i sin helhet inom den överenskomna tidsperioden, men ibland kan det tyvärr uppstå oväntade omständigheter som sätter käppar i hjulen.

Detta vet många långivare naturligtvis om, och därmed finns det flertalet alternativ som godkänner ansökningar för omstartslån trots detta. Det du dock ska vara uppmärksam på är räntesatsen, den kan sannolikt bli högre. 

Hur ansöker jag om ett omstartslån?

Att ansöka om ett omstartslån är både snabbt och smidigt. Genom att välja en jämförelsesajt har du fördelen att kunna jämföra en mängd olika långivare på en och samma gång med en enda kreditupplysning.

  1. Fyll i en låneansökan med uppgifterna som är obligatoriska på formuläret.
  2. Jämför de bästa erbjudanden du får från alla långivare. Du kommer att kunna tänka igenom det i lugn och ro, utan att förbinda dig till något.
  3. När du har hittat lånet som bäst anpassar sig efter dina behov är det bara att välja den önskade långivaren, och se fram emot en förenklad ekonomisk framtid.

Bra tips innan du ansöker om ett omstartslån

  • Som vi tidigare har nämnt är det alltså inte nödvändigt att kunna uppvisa någon typ av säkerhet när du tar ett omstartslån, men om du har möjligheten att göra det genom exempelvis en fastighet eller liknande kommer du att kunna få en bättre räntesats på ditt lån.
  • Jämför alltid så många långivare som möjligt innan du bestämmer dig för ett omstartslån för att vara säker på att du får de bästa villkoren. Det kan skilja väldigt mycket mellan de olika aktörerna som finns på marknaden, så det är verkligen värt att lägga de få minuterna det tar att jämföra – det finns mycket pengar att spara här!
  • När du jämför olika långivare ska du alltid fokusera på det som kallas för den effektiva räntan. Den inkluderar nämligen alla extra utgifter som ditt lån kan innefatta, och ger dig därför uppgiften om totalkostnaden, dvs vad du i slutänden kommer att betala.
  • En medsökande kan vara ett bra alternativ om du är osäker på om du blir godkänd. Om du inte kan presentera någon säkerhet eller inte har en särskilt hög inkomst kan det vara bra att du ansöker om lånet exempelvis med din partner.
  • Var noga med att välja en återbetalningstid för ditt omstartslån som anpassar sig efter dina omständigheter. Det är ett faktum att ett lån blir billigare ju snabbare du kan betala tillbaka det, men om du riskerar att halka efter med betalningarna har såklart det ingen betydelse. 

En betalningsanmärkning påverkar din framtida kreditvärdighet, så var inte överdrivet optimistisk på den här punkten.

Jämför upp till 600 000 kr – kostnadsfritt och ej-bindande

Komplettera låneansökan med de obligatoriska uppgifterna i formuläret.

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Individuell ränta min. 2.95 – max. 27.0 % (effektiv ränta min 2.99 – max 29.90 %). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 2,95%-26%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån