Snabblån, privatlån, blancolån, utöka bolånet eller något av alla kreditkort som finns tillgängliga på marknaden. Möjligheterna är hur många som helst när vi behöver en extra slant på kontot, men hur hittar man egentligen rätt i lånedjungeln? Vad ska vi tänka på för att få de bästa villkoren och kunna låna summan vi behöver till ett billigt pris? Detta, och mycket mer, kommer vi att svara på i den här artikeln!

Kreditkort eller lån – vilket är det bättre valet?

Innan vi går in på mer detaljer vill vi ta upp det absolut viktigaste när det kommer till att välja mellan ett lån eller ett kreditkort, och det är naturligtvis vilken summa pengar vi behöver låna. Om det handlar om en större summa, generellt kan vi säga runt 100.000 kronor, är det ett lån som är det bästa valet helt enkelt därför att det inte finns många kreditkort som erbjuder så stora krediter.

De bästa alternativen för större summor runt och över 100.000 kronor är privatlån (även kallade blancolån) eller ett bolån om det är en bostad du ska köpa. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till precis vad du vill. Jämför alltid flera långivare för att få de bästa villkoren.

När det rör sig om mindre summor då? Ett snabblån där du lånar ett par tusen kronor under några veckor kan verka som en bra lösning när det är bråttom, men du bör vara medveten om att det är det dyraste alternativet. För att få de bästa lånevillkoren ska man låna runt 20.000 kronor eller mer, och om du har ett kreditkort betalar du bara ränta på krediten som du använder. Resten ligger bara kvar som en reserv om du behöver den. 

Får jag bättre ränta med kreditkort eller lån?

Generellt sett kan vi säga att privatlånen har lägre räntor än kreditkorten, men det finns ett viktigt undantag: med ett kreditkort behöver du inte betala någon ränta om du kan betala hela summan du använt vid den första avbetalningen. 

Om du har flera kreditkortsskulder att betala av kan det löna sig att lösa ut dem med ett privatlån så att dina månadskostnader blir lägre.

Vilket alternativ du än föredrar ska du alltid jämföra flera olika långivare eller kreditkortsbolag, det är det enda sättet att veta att du får de bästa villkoren.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar

 • Om du betalar tillbaka hela krediten på den första avbetalningen kostar det dig ingenting att låna pengar.
 • Du kan till och med tjäna pengar på att använda dig av kreditkort genom att utnyttja rabatter och kostnadsfria produkter som t ex reseförsäkringar som kreditkortsbolagen erbjuder sina kunder.
 • Om du har en kredit på exempelvis 50.000 kronor men bara använder 30.000 kronor betalar du bara ränta på pengarna du har nyttjat. Resten ligger kvar som en reserv ifall du behöver den vid ett senare tillfälle.

Nackdelar

 • De flesta kreditkort är begränsade till 100.000 kronor, vilket gör att de inte är ett alternativ om du behöver låna en lite större summa.
 • De har oftast en högre ränta än privatlån.

Fördelar och nackdelar med privatlån

Fördelar

 • Privatlån är ett bra sätt att kunna låna en större summa pengar, de har betydligt högre maxbelopp än kreditkort. 
 • Räntekostnaderna vid ett privatlån är i de flesta fall lägre än vad kreditkorten erbjuder.

Nackdelar

 • Ett privatlån kostar alltid pengar.
 • Du betalar ränta på hela summan du lånar, så därför är det viktigt att inte låna mer än du verkligen behöver.

Privatlån eller kreditkort – en enkel översikt

 • Om du kan betala tillbaka alla pengar du har använt på ett kreditkort vid den första avbetalningen tillkommer det inga räntekostnader, vilket med andra ord betyder att du kan låna pengar gratis. Ett lån kostar alltid pengar.
 • Om det handlar om en större summa pengar har privatlånen ett högre maxbelopp.
 • När du behöver låna pengar under en längre tid (mer än fyra månader) ger privatlån en lägre ränta jämfört med kreditkorten. 

Behöver du 25 000 kr eller mer? – Få alternativa låneerbjudanden på bara 2 minuter

 1. Välj ett lånebelopp, lånets löptid och månatlig återbetalning som passar dig.
 2. Fyll i ansökan – vår tjänst är helt gratis och icke bindande.
 3. Få erbjudanden från flera banker.
 4. Välj låneerbjudandet med de bästa villkoren.

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån