Det kommer perioder i livet då man kan behöva tillfällig hjälp med ekonomiska resurser. Vare sig det gäller mindre eller större summor, så kan det finnas flera alternativ för dig att söka efter. Det blir allt lättare att jämföra mellan olika lån och sen relativt snabbt avgöra om det är värt att ansöka om lånet.

Tillhör du dem som en längre tid har funderat på att satsa på din affärsidé? Du har redan gått igenom alla steg och du har suttit i några möten om hur du ska gå tillväga med målgrupp, marknadsföring och var du ska börja. Det enda hindret du känner nu är finansiell hjälp, vilken kan behövas för flera saker. Till exempel marknadsföring, att kunna investera i ett förråd av de produkter du vill erbjuda dina kunder eller utrustning som en bra dator.

Oavsett vad du behöver för att komma igång med ditt företag eller för att komma vidare, beroende på vilken situation du befinner dig i, så kan det vara en god idé att börja titta på de lånealternativ som finns på marknaden för dig. Visst är det inte skoj att ta på sig en skuld, men om denna skuld kan leda till att du får kunder och att ditt företag får en positiv utveckling så kan det ju vara värt det.

Är privatlån eller företagslån mest passande?

Hur ska du ta reda på vilket lån som kan vara som mest passande för ditt företag? Första steget är att du har noterat vad du behöver lån för. Vad som är viktigt för att du ska kunna komma vidare och att inte inkludera onödiga saker. Oavsett vilket lån du beslutar dig för att ta, så kommer det att kosta och det är ju onödigt att betala för sådant som inte är av prioritet just nu.

Jämför mellan olika lån för att starta eget och se hur mycket de skulle kosta ditt företag. Hur mycket pengar får du låna, hur mycket kommer det att kosta dig i avbetalning och hur lång avbetalningstid blir det med den månadskostnad som är hanterbar för företaget.

En god idé är att jämföra både privatlån och företagslån, eftersom ibland kan ett privatlån vara en bättre lösning. Det kan bero på att det företagslån med de villkor du önskar, inte beviljas eller att ett privatlån ger dig bättre villkor. Tänk på att syftet med lånet ska vara att ditt företag ska tjäna pengar. Låna inte pengar för sådant som du inte har större behov av just nu. Inte heller vill du betala högre ränta än du behöver.

Oavsett vilken företagsform ditt företag har, så är det möjligt för dig att ta ett privatlån för att sedan låna ut till ditt företag. Om du har hög kreditvärdighet, så har du också större chans att få ett lån med lägre ränta. Ju högre kreditvärdighet du har, desto mer trovärdig blir du för att kunna betala tillbaka ditt lån.

Varför räntan kan vara lägre på privatlån

Merparten av de som börjar jämföra mellan olika lån tänker främst på hur mycket det skulle kosta dem, för vem vill betala mer än man behöver? När du jämför mellan olika lån, så börjar du säkerligen upptäcka att många privatlån kommer med lägre ränta än företagslånen. Varför det är så beror på olika saker, bland annat företagets bolagsform.

För nystartade företag kan det vara svårare att få ett företagslån beviljat, eftersom det inte finns mycket historia i företaget att titta på och företaget är så nytt att det är svårt att spå om hur dess framtid kan komma att se ut. Det gör det mer osäkert för långivaren att kunna få tillbaka de pengar de lånar ut. Då finns risken för att lånet inte blir beviljat eller att räntan blir väldigt hög.

En annan anledning till att företagslån kan bli dyrare i längden är att det finns större risk för att långivaren inte får tillbaka sina pengar om företaget skulle gå i konkurs. Bolagsformer som aktiebolag är juridiska personer, så personerna bakom dessa företag riskerar inte av sin privata ekonomi när de ansöker om ett företagslån.

Tillvägagångssätt för privatlån till ditt företag

Om du bestämmer dig för att ansöka om ett privatlån för att hjälpa ditt företag framåt i utvecklingen och det blir beviljat, så behöver man gå igenom en särskild process för att allt ska skötas korrekt.

  • Du har redan jämfört mellan olika lån och blivit försäkrad om att du har fått ett lån med de bästa villkor för dig och ditt företag.
  • Du ansöker om lånet, som sedan överförs till ditt privata bankkonto.
  • Oavsett var pengarna kommer ifrån som lånas ut till ditt företag, så bör du skriva ett skuldebrev. Det behöver inte vara särskilt komplicerat, men se till att få med viktiga punkter som lånebelopp, ränta och amorteringsplan. Om du är osäker på hur detta ska skrivas på ett bra sätt, så kontakta en yrkesperson.
  • Överför pengarna till företagets konto. Lånet ska sedan läggas in i bokföringen som skuld.
    Ge företaget en ränta som överensstämmer med den marknadsmässiga, med andra ord den ränta som företaget skulle ha betalat till banken.

Få alternativa låneerbjudanden för ditt företag på bara 2 minuter

  1. Välj ett lånebelopp, lånets löptid och månatlig återbetalning som passar dig.
  2. Fyll i ansökan – vår tjänst är helt gratis och icke bindande. Välj Inv. i eget företag.
  3. Få erbjudanden från flera banker.
  4. Välj låneerbjudandet med de bästa villkoren.

Jämför lån upp till 600 000 kr – Ansök nedan

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån