En badrumsrenovering kan höja värdet på din bostad och dessutom skapar det en trivsam känsla i hemmet. Att renovera badrum är en stor investering och det kan vara svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Vår guide innehåller checklistor, tips på smart förvaring och råd kring hur du sparar in pengar genom olika materialval. Vi har också listat några tjänster som kan hjälpa till på vägen – Ikeas badrumsrådgivning och Comforts helhetslösningar för badrumsrenovering.

Checklista inför en badrumsrenovering

1. Gör upp en budget. Hur mycket pengar har du råd att lägga? Gör en prisuppskattning för de olika momenten, det ger en bra bild när du börjar leta material och hantverkare. Om du är händig och tid finns går det att spara många tusenlappar på att göra vissa arbetsmoment själv.

2. Ta in offerter. Ta sedan in offerter från olika företag och jämför priser och omdömen av olika hantverkare innan du fattar ett beslut. På så vis är det också lätt att se om någon hantverkare sticker ut genom att erbjuda ett lägre eller betydligt högre pris än någon annan.

3. Välj hantverkare. Till en badrumsrenovering brukar man behöva ta hjälp av elektriker, rörmokare, snickare mm. Många företag erbjuder totalentreprenad vilket betyder att du får en offert för all arbetskostnad inklusive projektledning. Tänk på att materialkostnader tillkommer.

4. Gör upp en tidsplan. Hur lång tid kommer renoveringen att ta? Går det att bo kvar hemma eller behöver ett tillfälligt boende lösas? Det kan vara bra att planera in badrumsrenoveringen i samband med en semester.

5. Välj inredning. Börja fundera över inredningen i ett tidigt stadie. Det är många beslut gällande design- och materialval som ska fattas. Vill du köra på de senaste trenderna eller med säkra kort? Beställ möbler och inredning i god tid, måttbeställda bänkskivor och skåp har ofta ett par veckors leveranstid.

Ett badrum med neutrala färgval och klassiska material står sig längre och kan därför vara bra om du inom en snar framtid planerar att sälja din bostad.

Ett modernt och renoverat badrum.
En badrumsrenovering kan höja värdet på din bostad.

Kostnad för att renovera badrum

Att säga en generell siffra för att renovera ett badrum är nästintill omöjligt – det beror på badrummets storlek, vilka olika tillval som görs och hur mycket förarbete som behöver göras.

Har du kunskap och tid är det en god idé att göra vissa moment själv – knacka bort gammalt kakel, riv upp golv eller slå ut väggar. Materialen du väljer har stor påverkan på totalkostnaden för din renovering.

Här nedan har vi beräknat exempelkostnader för ett mindre badrum på 4 kvm samt ett mellanstort badrum på 8 kvm.

Kostnad för renovering av litet badrum, 4 kvm

Arbetskostnad: 5-10 000 kr/kvm ROT-avdrag: Upp till 30% av arbetskostnaden förutsatt att du uppfyller dessa krav.
Kakel (både golv och tak): 300-400 kr/kvm.
Lägg till ca. 10% i spill när du beräknar åtgång för kakel.
Här finns en räkneguide.
eller
Våtrumsmatta + våtrumstapet: 200 – 300 kr/kvm
+ övrig badrumsinredning
Toalettavstol: 2200 kr
Tvättställ + underskåp + blandare: 5300 kr
Badkar + blandare: 5500 kr
Handdukshängare (utan värme) + krokar: 150 kr

Kostnad för renovering av medelstort badrum, 8 kvm

Arbetskostnad: 5-10000/kvm ROT-avdrag: 30% av arbetskostnaden förutsatt att du uppfyller dessa krav.
Kakel (både golv och tak): 300-400 kr/kvm
Lägg till ca. 10% i spill när du beräknar åtgång för kakel.
Här finns en räkneguide.
eller
Våtrumsmatta + våtrumstapet: 200 – 300 kr/kvm
+ badrumsinredning
Toalettstol: 2200 kr
Tvättställ + underskåp + blandare: 3500 kr
Duschväggar i glas + blandare: 4000 kr
Handdukshängare (utan värme) + krokar: 150 kr

Kakel eller våtrumstapet – vad ska jag välja?

Vill du hålla kostnaderna nere är det en bra idé se över olika materialval. En stor kostnad rör golv- och väggar. Valet står ofta mellan kakel och våtrumsmatta med tillhörande våtrumstapet. Här diskuterar vi några för- och nackdelar med de olika alternativen:

Många väljer kakel i badrum, framförallt av estetiska skäl. Badrummet får en lyxig känsla och kakel är slitstarkt. Även här är det stor skillnad i pris på olika typer av kakel.  

Prisxempel:
Väljer du marmor blir kostnaden runt 1500 kr m2
Väljer du ett enklare, vitt kakel blir kostnaden runt 300 kr m2.

Kontakta gärna din hantverkare innan du beställer kakel då de ofta kan erbjuda rabatter genom sina samarbetspartners.

Våtrumsmatta och våtrumstapet är ett billigare alternativ till kakel och nuförtiden finns många fina alternativ på marknaden. En våtrumsmatta passar speciellt bra i nybyggda hus eller hus av trä då det är ett levande material som rör på sig. Våtrumsmattan är elastisk och tål viss rörelse då den är följsammare än kakel.

Prisexempel:
En våtrumsmatta kostar 200 – 300 kr m2
En våtrumstapet kostar runt 200 kr m2

I slutändan är det din personliga stil och budget som styr. Tänk på att alltid ta in fackmän om du själv inte har licens för att genomföra vissa arbetsmoment.

Tips för att renovera ett litet badrum

Badrummet är ofta hemmets minsta rum, vilket kräver mer planering och smarta funktioner. En fördel är att det blir billigare att renovera och de flesta brukar prioritera några extra kvadratmeter i köket eller vardagsrummet (om man har möjlighet att välja).

Har du ett litet badrum är vårt tips att planera in förvaring från början. Till skillnad från hemmets övriga rum är det lite mer jobb att borra upp skåp och hyllor på väggarna i efterhand för att inte bryta tätskiktet.

Nyttja utrymmet bakom toaletten. Väggen bakom toalettstolen är perfekt för ett skåp eller smala hyllor för exempelvis lotions och tvål.

Byt ut badkar mot dusch. Ett litet badrum kan kännas större om badkaret byts ut mot en dusch. Duschväggar i glas som kan fällas ihop när duschen inte används sparar plats.

Använd dörren till förvaring. Passa också på att nyttja utrymmet på badrumsdörren genom en dörrhängare där du kan placera handdukar eller morgonrocken.

Ikea erbjuder rådgivning inför renovering av badrum

Vill du ha personlig hjälp och rådgivning kan du boka in en planering med någon av Ikeas badrumsexperter. I mötet går ni igenom dina idéer och gör en skiss utifrån dina behov och budget. Du förbinder dig inte till något i detta steg. Mötet är helt kostnadsfritt och sker på någon av Ikeas varuhus. Räkna med att sittningen tar 45 minuter.

För att få ut så mycket som möjligt av rådgivningen är det viktigt att du tar med dig exakta mått eller en ritning på ditt badrum. Du kan också ta hjälp av Ikeas online-verktyg för att planera ditt nya badrum.

Hos Comfort får du hjälp under hela badrumsrenoveringen

Comfort är en välkänd tillverkare av inredning och badrumsprodukter, men visste du att de även erbjuder helhetstjänster för badrumsrenovering? Du kan få hjälp med alltifrån bortforsling av ditt gamla badrum till säker installation av vatten. Arbete och installation görs av certifierade fackmän. Väljer du paketet ”Comfort färdigt badrum” ingår planering, genomförande och efterföljande kontroller på utfört arbete.

Hos Arcadia Finans kan du ansöka om renoveringslån behändigt på nätet.

Det är stora skillnader mellan lån hos olika långivare när det gäller kostnader för räntor och avgifter – därför kan du få en bättre översikt över långivare och deras villkor när du ställer dem mot varandra. Genom oss kan du ansöka hos 40 långivare samtidigt och få svar direkt.

Gratis och ej bindande ansökan!

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad ca.
4 099 kr
Hitta bästa möjliga ränta för dig
Nominell ränta min. 3,95% – max. 29,00% (effektiv ränta min 3,99% – max 33,32%). Återbetalningstid min. 1 år – max. 20 år.

Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och varierar mellan 3,95% - 29,00%. Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91%. Eff. ränta: 6,09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Startavgift: 495 kr. Aviavgift: fr.0 kr/mån.

Vi är i samarbete med:
Axo FinansEnklareKlaraLån